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Subject: Use of Candidate Campaign Funds for Meals/Proper Disclosure 
 
TO ALL INTERESTED PERSONS: 
 
Pursuant to Iowa Code section 68B.32A(11) and rule 351—1.2, the Iowa Ethics 
and Campaign Disclosure Board issues this opinion on the use of candidate 
campaign funds for meal expenses and the proper reporting of such 
transactions. We note at the outset that the Board’s jurisdiction is limited to the 
application of Iowa Code chapters 68A and 68B, Iowa Code section 8.7, and rules 
in Iowa Administrative Code chapter 351. Advice in a Board opinion, if followed, 
constitutes a defense to a subsequent complaint based on the same facts and 
circumstances. 
 
OPINION:  
 
Iowa Code section 68A.302(1) provides that a candidate may use campaign funds 
for “campaign purposes, educational and other expenses associated with the 
duties of office, or constituency services, and shall not use campaign funds for 
personal expenses or personal benefit.” The statute then sets out a number of 
specific permissible and impermissible uses of campaign funds. Finally, the statute 
requires the Board to adopt rules “which list the items that represent proper 
campaign expenses.” 
 
The use of campaign funds for meals has been a particular source of 
difficulty. Iowa Code section 68A.302(2) provides that campaign funds “shall not 
be used for any of the following purposes” and then includes subparagraph “i” that 
states the following: 
 
“Meals, groceries, or other food expense, except for tickets to meals that the 
candidate attends solely for the purpose of enhancing the candidacy or the 
candidacy of another person. However, payment for food and drink purchased for 
campaign related purposes and for entertainment of campaign volunteers is 
permitted.” 
 
Similar provisions are set out in Board rule 351—4.25(1)“h” and “p” and the Board 
has issued at least three advisory opinions that directly discuss the issue of the 
use of candidate campaign funds and meals. 1
1 In addition, the Board has adopted rule 351—4.25(2)“c” that permits the use of 
candidate campaign funds for meals and other expenses “incurred in connection 
with attending a local meeting to which the officeholder is invited and attends due 
to the officeholder’s official position as an elected official.”2
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We understand and appreciate the theory behind prohibiting the use of campaign 
funds for meals except for campaign related purposes. The General Assembly 
intended to prohibit the use of campaign funds for food that was for personal 
consumption and not related to the campaign. However, in practice this statutory 
provision has been very difficult to enforce.3 
 
The following are examples of permissible disclosures on Schedule B of a 
candidate’s campaign disclosure report concerning expenditures for the purchase 
of meals:  
 
1. Costs associated with fundraiser; 
2. Food at meeting with campaign staff; 
3. Reimbursement to campaign worker; 
4. Meal purchased when traveling to campaign event; or 
5. Meal consumed at campaign/political event. 
 
Disclosures such as “meals,” “food,” and “constituent meetings/meeting with 
supporters” will not be deemed sufficient disclosure. 
 
This opinion is not intended to be a laundry list of items. Rather, it is to provide 
both candidates and the Board’s staff with some common guidance. Candidates 
should also be aware that the more specific they are in disclosing transactions and 
how the transactions comply with the campaign laws, the less likely it will be that 
the Board’s staff will require additional information.  
 
In closing, all candidates should review Iowa Code sections 68A.301, 68A.302, 
68A.303, Board rule 351—4.25, and the Board’s advisory opinions on the use of 
campaign funds. 
 
                                                      
1  See IECDB Advisory Opinions 2000-09, 2000-10, and 2006-15. 
 
2 The rationale behind this particular rule was that such meetings had the natural 
effect of enhancing the candidacy of the attendee. 
 
3 Candidates have not always been precise or consistent in reporting transactions 
involving meals and the Board has been required to question the propriety of such 
expenditures. This forces candidates to prove that they discussed campaign 
business at a meal or in the alternative for the Board to prove that meals were not 
purchased for “campaign related purposes.” Thus, this has been a source of 
tension between candidates and the Board for some time.  
 

 
 


