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Subject: Reporting of Mileage Reimbursement by Campaigns 
 
TO ALL INTERESTED PERSONS: 
 
Pursuant to Iowa Code section 68B.32A(11) and rule 351—1.2, the Iowa Ethics 
and Campaign Disclosure Board issues this opinion on the issue of reporting 
mileage reimbursements by campaigns. We note at the outset that the Board’s 
jurisdiction is limited to the application of Iowa Code chapters 68A and 68B and 
rules in Iowa Administrative Code chapter 351.  
 
OPINION: 
 
Several questions have been raised concerning mileage reimbursements by 
campaigns. To reduce any confusion, the Board issues this opinion. 
 
Iowa Code section 68A.302(2)“e” in pertinent part states: 
 
 
 
“Candidates and campaign workers may be reimbursed for actual mileage for 
campaign related travel at a rate not to exceed the current rate of reimbursement 
allowed under the standard mileage rate method for computation of business 
expenses pursuant to the Internal Revenue Code.” 
 
 
 
Therefore, it is a permissible use of campaign funds for a candidate or a campaign 
worker to be reimbursed for mileage related to the campaign. As mileage is 
generally a reportable campaign transaction,11 the issue then becomes how a 
campaign should disclose mileage. 
 
If the mileage reimbursement is going to be made during the reporting period the 
mileage expenses were incurred, the reimbursement would be disclosed on 
Schedule B (Monetary Expenditures) as, for example, “mileage reimbursement – 
150 miles @ 37 cents per mile.” The schedule would also show the date the 
reimbursement was paid and the total amount of the reimbursement. 
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If the mileage is going to be reimbursed during a different reporting period than 
when the mileage expenses were incurred, the transaction would be disclosed on 
Schedule D (Incurred Indebtedness) as, for example, “anticipated mileage 
reimbursement of 150 miles at 37 cents per mile.” The schedule would also show 
the name and address of the individual to be reimbursed and the last day that the 
mileage was incurred during that reporting period. 
 
If there is not going to be a mileage reimbursement, the total amount of mileage 
would be disclosed on Schedule E (In-Kind Contributions) as, for example, “150 
miles at 37 cents per mile.” The schedule would also show the name and amount 
of the individual and the last day of the reporting period that mileage expenses 
were incurred.  
 
In closing, the Board reminds all campaigns of the holding in IECDB Advisory 
Opinion 2001-15 concerning travel done in one year and mileage reimbursements 
made in another year when the IRS has a different reimbursement rate for each 
year. In such situations, the Board opined that the rate to be used is for the year 
that the campaign travel was actually done. 
 
 
 
                                                      
1  Iowa Code section 68A.102(10)“b” exempts “transportation provided to a 
candidate so long as its value computed at a rate of twenty cents per mile does 
not exceed one hundred dollars in value in any one reporting period” from the 
definition of “contribution.” Other than this exception, mileage is a reportable 
campaign transaction. 
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