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TO ALL INTERESTED PERSONS:

Pursuant to lowa Code section 68B.32A(11), the Iowa Ethics and
Campaign Disclosure Board takes the opportunity to issue its
opinion on the issue of individuals wearing law enforcement
uniforms while campaigning. We note at the outset that the
Board's jurisdiction is limited to the application of Iowa Code
chapters 56 and 68B and rules in lowa Administrative Code
chapter 351. Whether some other statutory system, common law
theory or agency rule applies to this issue is not covered by this
opinion.

OPINION:
Iowa Code section 56.12A in pertinent part states:

"The state and the governing body of a county, city, or other

political subdivision of the state shall not expend or permit the
expenditure of public moneys for political purposes, including
expressly advocating the passage or defeat of a ballot issue...."

While some law enforcement uniforms are initially purchased by
the governmental unit, the Board does not believe there is a
continuing transactional cost that would trigger the prohibition.
Therefore, this section does not prohibit individuals from
campaigning for office or for the passage/defeat of ballot issues
while wearing law enforcement uniforms. The Board notes that
this includes both photographs and "live" campaigning.
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