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The Honorable Christopher Rants 
House Majority Leader 
2740 S. Glass Street 
Sioux City, Iowa 51106 
 
Dear Majority Leader Rants: 
 
This opinion is in response to your letters of May 9 and June 27, 2000, in which you 
request an opinion from the Iowa Ethics and Campaign Disclosure Board. We note at the 
outset that the Board's jurisdiction is limited to the application of Iowa Code chapters 56 
and 68B and rules in Iowa Administrative Code chapter 351. Whether some other 
statutory system, common law theory or agency rule applies to this issue is not covered 
by this opinion. 
 
FACTUAL STATEMENT: 
 
We understand you request this opinion in your capacity as the Majority Leader of the 
House of Representatives. You advise us that you used campaign funds to purchase 
"refreshments for legislative meeting" and disclosed said purchase on your disclosure 
report. You further advise us that the legislative meeting was for the House Republican 
Planning Caucus and the members filed a voucher and were issued a per diem. Finally, 
you advise that a portion of the meeting was devoted to campaign planning. You believe 
the purchase is permissible as both an officeholder expense and for campaign related 
purposes pursuant to Iowa Code section 56.41. 
 
QUESTION: 
 
Is the purchase of refreshments for the legislative meeting a permissible use of campaign 
funds under Iowa Code section 56.41? 
 
OPINION: 
 
Iowa Code section 56.41 in pertinent part states: 
 
"1. A candidate and the candidate's committee shall use campaign funds only for 
campaign purposes, educational and other expenses associated with the duties of office, 
or constituency services, and shall not use campaign funds for personal expenses or 
personal benefit.  
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2. Campaign funds shall not be used for any of the following purposes: 
 
i. Meals, groceries, or other food expense, except for tickets to meals that the candidate 
attends solely for the purpose of enhancing the candidacy or the candidacy of another 
person. 
 
However, payment for food and drink purchased for campaign related purposes and for 
entertainment of campaign volunteers is permitted." 
 
Pursuant to Iowa Code section 56.41(2)"i", the purchase of food expenses is expressly 
permitted when the expenditure is for "campaign related purposes". Therefore, if a 
portion of the meeting was devoted to "campaign related purposes", the expenditure in 
question would be permitted under the statute. 
 
In closing, based on the above determination, it is not necessary in this opinion for the 
Board to address the issue of whether or not the purchase of food is a permissible 
"officeholder" expense. The Board will be addressing that issue in Opinion No. 2000-10. 
Any determinations made in that opinion will not effect the answer given to you herein. 
 
BY DIRECTION AND VOTE OF THE BOARD  
 
 
 
Bernard McKinley, Board Chair  
1st Vice-Chair Geraldine Leinen  
2nd Vice-Chair James Albert  
Gwen Boeke  
Mark McCormick  
Phyllis Peters  
-Submitted by: W. Charles Smithson, Board Legal Counsel 


