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TO ALL INTERESTED PERSONS: 
 
Pursuant to Iowa Code section 68B.32A(11), the Iowa Ethics and Campaign Disclosure 
Board takes the opportunity to issue its opinion on the issue of whether or not the 
purchase of food from campaign funds is a permissible officeholder expense under Iowa 
Code section 56.41. We note at the outset that the Board's jurisdiction is limited to the 
application of Iowa Code chapters 56 and 68B and rules in Iowa Administrative Code 
chapter 351. Whether some other statutory system, common law theory or agency rule 
applies to this issue is not covered by this opinion. 
 
OPINION: 
 
Iowa Code section 56.41 in pertinent part states: 
 
"1. A candidate and the candidate's committee shall use campaign funds only for 
campaign purposes, educational and other expenses associated with the duties of office, 
or constituency services, and shall not use campaign funds for personal expenses or 
personal benefit. 
 
 
2. Campaign funds shall not be used for any of the following purposes: 
 
i. Meals, groceries, or other food expense, except for tickets to meals that the candidate 
attends solely for the purpose of enhancing the candidacy or the candidacy of another 
person. However, payment for food and drink purchased for campaign related purposes 
and for entertainment of campaign volunteers is permitted." 
 
 
 
Subsection (1) provides for the general uses of campaign funds: campaign purposes, 
educational/other expenses associated with office and constituency services. It also sets 
out general prohibitions in that campaign funds may not be used for "personal expenses 
or personal benefit". Subsection (2) then sets out a series of specific prohibitions on the 
use of campaign funds including the prohibition in subpart "i" for "meals, groceries, or 
other food expense…." The subpart then provides a specific exception for meals that 
enhance a candidacy, for campaign related purposes and for entertainment of campaign 
volunteers. 
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In applying this language, subsection (1) provides general guidelines concerning the 
permissible uses of campaign funds, while subsection (2) provides specific prohibitions 
and some specific exceptions from those prohibitions. Therefore, while the General 
Assembly has granted us discretion in interpreting subsection (1), we must do so in view 
of the specific statutory examples set out in subsection (2). 
 
Given the express language of Iowa Code section 56.41(2)"i", the Board believes that 
unless the purchase of food is for meals solely for the purpose of "enhancing a candidacy, 
for campaign related purposes or for campaign volunteers", the purchase is prohibited. 
Thus, the purchase of food from campaign funds for "officeholder expenses" would be 
prohibited. 
 
We do note that in rule 351 IAC 4.42(2)"c", it is permissible for campaign funds to be 
used for meals "in connection with attending a local meeting to which the officeholder is 
invited and attends due to the officeholder's official position as an elected official." The 
Board promulgated this rule based on the presumption that attendance at such events 
"enhanced the candidacy" of the attendee. 
 
In closing, the Board has previously recommended that Iowa Code section 56.41(2)"i" be 
amended to allow a $25.00 meal purchase when the meal was for officeholder expenses 
or constituency services, however that recommendation has yet to be passed into law. 
 
 
BY DIRECTION AND VOTE OF THE BOARD  
 
Bernard McKinley, Board Chair  
1st Vice-Chair Geraldine Leinen  
2nd Vice-Chair James Albert  
Gwen Boeke  
Mark McCormick  
Phyllis Peters  
-Submitted by: W. Charles Smithson, Board Legal Counsel 


