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TO ALL INTERESTED PERSONS: 
 
Pursuant to Iowa Code section 68B.32A(11), the Iowa Ethics and Campaign Disclosure 
Board takes the opportunity to issue its opinion on the issue of school board members 
advocating the passage of a ballot issue at a public school board meeting. We note at the 
outset that the Board's jurisdiction is limited to the application of Iowa Code chapters 56 
and 68B and rules in Iowa Administrative Code chapter 351. Whether some other 
statutory system, common law theory or agency rule applies to this issue is not covered 
by this opinion. 
 
OPINION: 
 
Iowa Code section 56.12A states: 
 
"The state and the governing body of a county, city, or other political subdivision of the 
state shall not expend or permit the expenditure of public moneys for political purposes, 
including expressly advocating the passage or defeat of a ballot issue. 
 
This section shall not be construed to limit the freedom of speech of officials or 
employees of the state or of officials or employees of a governing body of a county, city, 
or other political subdivision of the state. This section also shall not be construed to 
prohibit the state or a governing body of a political subdivision of the state from 
expressing an opinion on a ballot issue through the passage of a resolution or 
proclamation." 
 
It is our opinion that the issue of a school board member advocating a position on a ballot 
issue at a public school board meeting falls within the exceptions set out in the statute. As 
an elected official, the constituents of the school board expect to hear the positions the 
member takes. The Board believes that prohibiting a school board member from stating 
his or her opinion on a ballot issue at a public school board meeting impermissibly limits 
the freedom of speech of the member. By stating his or her opinion, the member is 
subject to possible disagreement from members of the public. 
 
In addition, the statute permits the school board to express an opinion on a ballot issue 
through the passage of a resolution or proclamation. The Board does not see a significant 
difference between a school board member stating an opinion on a ballot issue at a public 
meeting and a debate and vote on a resolution or proclamation. In both instances, the 
school board member is stating his or her personal opinion concerning a public matter at 
a public meeting. 
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Therefore, pursuant to the exceptions set out by the legislature in the statute, the Board 
will not consider it a violation of Iowa Code section 56.12A for a school board member 
to state his or her opinion on a ballot issue at a public school board meeting. 
 
 
BY DIRECTION AND VOTE OF THE BOARD  
 
Bernard McKinley, Board Chair  
1st Vice-Chair Geraldine Leinen  
2nd Vice-Chair James Albert  
Gwen Boeke  
Mark McCormick 
Phyllis Peters  
-Submitted by W. Charles Smithson, Board Legal Counsel 
 
 


