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TO ALL INTERESTED PERSONS: 
 
Pursuant to Iowa Code section 68B.32A(11), the Iowa Ethics and Campaign Disclosure 
Board takes the opportunity to issue its opinion on the issue of a candidate charging 
interest on a loan made from the candidate to his or her own candidate's committee. We 
note at the outset that the Board's jurisdiction is limited to the application of Iowa Code 
chapters 56 and 68B and rules in Iowa Administrative Code chapter 351. Whether some 
other statutory system, common law theory or agency rule applies to this issue is not 
covered by this opinion. 
 
OPINION: 
 
Iowa Code section 56.41 in pertinent part states: 
 
"1. A candidate and the candidate's committee shall use campaign funds only for 
campaign purposes, educational and other expenses associated with the duties of office, 
or constituency services, and shall not use campaign funds for personal expenses or 
personal benefit." 
 
It is our opinion that when a candidate charges interest on a loan made from the candidate 
to his or her own candidate's committee, any interest charged above five (5) percent of 
the principal would be a "personal benefit" to the candidate. Therefore, so long as the 
candidate did not charge the committee interest above that amount, the interest payment 
would not be a "personal benefit" to the candidate. 
 
In closing, we note that rule 351 IAC 4.50(2) requires repayment of loans and debts on a 
monthly basis with interest. We suggest all committees review the requirements of that 
rule. 
 
BY DIRECTION AND VOTE OF THE BOARD  
 
Bernard McKinley, Board Chair  
1st Vice-Chair Geraldine Leinen  
2nd Vice-Chair James Albert  
Gwen Boeke  
Mark McCormick 
Phyllis Peters  
-Submitted by W. Charles Smithson, Board Legal Counsel 
 


