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TO ALL INTERESTED PERSONS: 
 
Pursuant to Iowa Code section 68B.32A(11), the Iowa Ethics and Campaign Disclosure 
Board takes the opportunity to issue its opinion on the prohibition on candidates for state 
and local office receiving campaign contributions from other candidates. We note at the 
outset that the Board's jurisdiction is limited to the application of Iowa Code chapters 56 
and 68B and rules in Iowa Administrative Code chapter 351. Whether some other 
statutory system, common law theory or agency rule applies to this issue is not covered 
by this opinion. 
 
OPINION: 
 
Iowa Code section 56.40 provides that a "candidate's committee shall not accept 
contributions from any other candidate's committee including candidate's committees 
from other states or for federal office, unless the candidate for whom each committee is 
established is the same person." 
 
The Board is of the opinion that this section prohibits a state or local candidate in Iowa 
from accepting a campaign contribution from another state or local candidate in Iowa, a 
state or local candidate from another state or from any federal candidate. We do note that 
this prohibition extends only to contributions made from campaign funds and that any 
such candidate would be permitted to make a contribution from his or her own personal 
funds. 
 
In closing, Iowa Code section 56.42(6) prohibits anyone from making transfers or 
contributions for the purpose of making a contribution from one candidate to another. 
However, a candidate for one office, running for another office, may transfer his or her 
own campaign funds from one of his or her own committees to the other. 
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