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TO ALL INTERESTED PERSONS: 
 
Pursuant to Iowa Code section 68B.32A(11), the Iowa Ethics and Campaign Disclosure 
Board takes the opportunity to issue its opinion on the issue of a personal vehicle with 
campaign signs being parked on public property. We note at the outset that the Board's 
jurisdiction is limited to the application of Iowa Code chapters 56 and 68B and rules in 
Iowa Administrative Code chapter 351. Whether some other statutory system, common 
law theory or agency rule applies to this issue is not covered by this opinion. 
 
OPINION: 
 
Iowa Code section 56.12A prohibits the "expenditure of public moneys for political 
purposes". In order to help implement the statute, the Board promulgated rule 351 IAC 
12.3(4) that states: 
 
"Officials, employees and candidates may display bumper stickers and campaign signs on 
personal vehicles which are parked in state public or employee parking lots of facilities in 
which the persons are either employed or are visiting to conduct business. Vehicles with 
campaign signs cannot be parked in state parking lots for periods exceeding 24 
consecutive hours." 
 
Thus, it is a violation for the state to allow a vehicle with a campaign sign to be parked on 
state property for longer than 24 consecutive hours. We believe the analysis contemplated 
in the rule should also apply to personal vehicles located on public property of a county, 
city or other political subdivision. Therefore, the Board will consider it a violation of 
Iowa Code section 56.12A for any political subdivision to permit a personal vehicle with 
a campaign sign to be located on subdivision property for longer than 24 consecutive 
hours. 
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