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TO ALL INTERESTED PERSONS: 
 
Pursuant to Iowa Code section 68B.32A(11), the Iowa Ethics and Campaign Disclosure 
Board takes the opportunity to issue its opinion on the issue of lobbyist clients properly 
reporting fees paid to lobbyists by clients. We note at the outset that the Board's 
jurisdiction is limited to the application of Iowa Code chapters 56 and 68B and rules in 
Iowa Administrative Code chapter 351. Whether some other statutory system, common 
law theory or agency rule applies to this issue is not covered by this opinion. 
 
OPINION: 
 
Iowa Code section 68B.38, as amended by the 78th GA in HF 2431, in pertinent states: 
 
"1. On or before January 31 and July 31 of each year, a lobbyist's client shall file with the 
general assembly or board a report that contains information on all salaries, fees, and 
retainers paid by the lobbyist's client to the lobbyist for lobbying purposes during the 
preceding six calendar months. Reports by lobbyists' clients shall be filed with the same 
entity with which the lobbyist filed the lobbyist's registration." 
 
We first note that our jurisdiction in interpreting the lobbying statutes is limited to 
activities before the executive branch. On the reports contemplated by the statute, the 
client is required to disclose all payments for expenses paid to the "lobbyist". Therefore, 
when the client files an executive branch report disclosing these payments, the client 
must report the actual amount paid and name of the individual lobbyist or lobbyists 
registered on behalf of the client. The Board will not consider it a sufficient report for the 
client to merely provide the name of the lobbying firm or entity employing the lobbyist. 
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