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TO ALL INTERESTED PERSONS: 
 
Pursuant to Iowa Code section 68B.32A(11), the Iowa Ethics and Campaign Disclosure 
Board takes the opportunity to issue its opinion on when political parties must escheat 
unused funds from the income tax checkoff fund. We note at the outset that the Board's 
jurisdiction is limited to the application of Iowa Code chapters 56 and 68B and rules in 
Iowa Administrative Code chapter 351. Whether some other statutory system, common 
law theory or agency rule applies to this issue is not covered by this opinion. 
 
OPINION: 
 
Iowa Code section 56.24 states: 
 
"All funds on account for the campaign expenses of any designated political party which 
are not utilized by that political party by January 1 of the year following a general 
election, shall revert to the general fund of the state." 
 
Iowa Code sections 56.18 through 56.26 provide procedures for persons voluntarily 
submitting $1.50 of their tax dollars to the "Iowa Election Campaign Fund." The funds 
are appropriated to the taxpayer designated political party on the first day of each month. 
The parties annually submit a statement that the funds have been used for the proper 
statutory purposes. 
 
The issue then becomes when unused funds "revert to the general fund of the state". Any 
funds distributed to the parties starting January 1 of the year following a general election 
must be used on or before December 31 of the next general election year. Thus, unused 
funds in a non-general election year would "carry over" through the end of the next year a 
general election was held.  
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-Submitted by: W. Charles Smithson, Board Legal Counsel  


