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The Honorable William E. Davis Scott County Attorney  
416 West Fourth Street  
Davenport, Iowa 52801-1187 
 
Dear Mr. Davis: 
 
This opinion is in response to your letter of January 29, 2001, in which you request an 
opinion from the Iowa Ethics and Campaign Disclosure Board. We note at the outset that 
the Board's jurisdiction is limited to the application of Iowa Code chapters 56 and 68B 
and rules in Iowa Administrative Code chapter 351. Whether some other statutory 
system, common law theory or agency rule applies to this issue is not covered by this 
opinion. 
 
FACTUAL STATEMENT:  
 
We understand you request this opinion in your capacity as the Scott County Attorney. 
You advise us that in the Minutes of the Board's October 19, 2000 meeting, the Board 
determined that property could not be rented from a corporation for purposes of placing a 
campaign sign. You state that you have reviewed Chapter 56 and do not see where such a 
practice would be prohibited so long as the transaction was properly reported.  
 
QUESTION:  
 
Is it permissible under for a committee to rent corporate property for the purpose of 
placing a campaign yard sign?  
 
OPINION:  
 
We first note that Iowa Code section 56.15 prohibits corporations from making 
contributions to candidates and political committees (except ballot issue committees). 
Turning to your question, the statute does draw a distinction based on whether or not the 
property involves a private individual. Iowa Code section 56.15(4) in pertinent part 
states: 
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"…This section does not prohibit…the placement of yard signs, with the prior written 
permission of the individual property owner, on property rented or leased by a 
corporation from private individuals….This section also does not prohibit the placement 
of a yard sign on residential property that is owned by a corporation, but rented or leased 
to a private individual, if the prior permission of the renter or lessee is obtained."  
 
Based on the language of the statute, the Board promulgated rule 351 IAC 4.80(2) that 
prohibits the "placement of a yard sign on the lawn or grounds of property owned by a 
corporate entity, unless the property is rented or leased to an individual for residential 
purposes". From the language in Iowa Code section 56.15(4), it is clear that the General 
Assembly contemplated the placement of yard signs on corporate property and believed 
that such activity should be prohibited except when the property was owned by a private 
individual or the property was owned by a corporation and leased to private individuals 
as residential property. Based on the prohibitions in the statute, the Board promulgated 
rule 351 IAC 4.80(2). Therefore, we are of the opinion that a committee may not rent 
corporate property for the placement of campaign signs. However, if the property is 
owned by a private individual and leased to a corporation, or if the property is owned by 
a corporation and leased to a private individual for residential purposes, a campaign sign 
could be placed so long as permission of the private individual was obtained. 
 
 
BY DIRECTION AND VOTE OF THE BOARD  
 
Bernard McKinley, Board Chair  
1st Vice-Chair Geraldine Leinen  
2nd Vice-Chair James Albert  
Gwen Boeke  
Mark McCormick  
Phyllis Peters  
-Submitted by: W. Charles Smithson, Board Legal Counsel  


