
Advisory	Opinion	
 
IECDB AO 2001-09 
 
July 5, 2001  
 
TO ALL INTERESTED PERSONS: 
 
Pursuant to Iowa Code section 68B.32A(11), the Iowa Ethics and Campaign Disclosure 
Board takes the opportunity to issue its opinion on whether the permissible gift limit is 
$2.99 or $3.00. We note at the outset that the Board's jurisdiction is limited to the 
application of Iowa Code chapters 56 and 68B and rules in Iowa Administrative Code 
chapter 351. Whether some other statutory system, common law theory or agency rule 
applies to this issue is not covered by this opinion. 
 
OPINION: 
 
We first note our jurisdiction in interpreting the gift law is limited to executive branch 
officers and employees, candidates for statewide office, and the immediate family 
members of those individuals. 
 
Iowa Code section 68B.22 prohibits the receipt of gifts by a public official, employee, 
candidate, or that person's immediate family member from a "restricted donor" (see Iowa 
Code section 68B.2(24) for a definition of "restricted donor"). The issue has been raised 
whether the gift law permits the receipt of gifts up to $2.99 or $3.00. Although the 
difference in amount is minimal, due to the amount of confusion surrounding the issue 
the Board renders this opinion. 
 
Iowa Code section 68B.22(4)"i" permits the receipt of "items with a value of three dollars 
or less that are received from any one donor during one calendar day". Thus, a gift from a 
restricted donor of $3.00 may be accepted without violating the statute. 
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