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TO ALL INTERESTED PERSONS: 
 
Pursuant to Iowa Code section 68B.32A(11), the Iowa Ethics and Campaign Disclosure 
Board takes the opportunity to issue its opinion on whether trusts are considered 
"permanent organizations" for purposes of the campaign finance laws. We note at the 
outset that the Board's jurisdiction is limited to the application of Iowa Code chapters 56 
and 68B and rules in Iowa Administrative Code chapter 351. Whether some other 
statutory system, common law theory or agency rule applies to this issue is not covered 
by this opinion. 
 
OPINION: 
 
Iowa Code section 56.6(6) in pertinent part states: 
 
"A permanent organization temporarily engaging in activity which would qualify it as a 
political committee shall organize a political committee and shall keep the funds relating 
to that political activity segregated from its operating funds. The political committee shall 
file reports in accordance with this chapter. When the permanent organization ceases to 
be involved in the political activity, it shall dissolve the political committee…. 
 
As used in this subsection 'permanent organization' means an organization which is 
continuing, stable, and enduring, and which was originally organized for purposes other 
than engaging in election activities." 
 
The Board is unaware of any case law that has defined whether or not a trust is a 
"permanent organization". In addition, there has not been the promulgation of a rule or a 
determination in a contested case proceeding that provides guidance concerning the 
application of this section to a trust. While Board rule 351 IAC 4.47 provides procedures 
for reporting of a contribution by a trust to avoid a "contribution in the name of another", 
it does not speak to a trust registering as a "political committee". 
 
As such, when interpreting this section the Board must rely on the language of the statute 
while keeping in mind that the very purpose of the campaign laws is public disclosure. 
The Board is of the opinion that a trust falls within the definition of a "permanent 
organization" as set out in Iowa Code section 56.6(6). To determine otherwise would 
undermine the disclosure requirements and render the campaign finance laws 
meaningless. 
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Therefore, any trust that contributes in excess of $500 to state or local committees in 
Iowa (see Iowa Code section 56.2(18)) must register as a "political committee" and 
comply with the requirements of the campaign finance statutes. By issuing this opinion 
the Board overturns any policy or advice previously issued concerning the application of 
this section to trusts. However, the determination made in this opinion applies to future 
conduct and does not apply to action previously undertaken. The Board will initiate the 
rulemaking process to adopt the determination set out in this opinion into rule. In the 
interim, this opinion serves as the Board's official interpretation of this section. 
 
BY DIRECTION AND VOTE OF THE BOARD 
James Albert, Board Chair  
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2nd Vice-Chair Gwen Boeke  
Mark McCormick  
Bernie McKinley  
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