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Dear Ms. Lucas and Ms. Gammack: 
 
This opinion is in response to your letter of October 5, 2001, in which you request an 
opinion from the Iowa Ethics and Campaign Disclosure Board. We note at the outset that 
the Board's jurisdiction is limited to the application of Iowa Code chapters 56 and 68B 
and rules in Iowa Administrative Code chapter 351. Whether some other statutory 
system, common law theory or agency rule applies to this issue is not covered by this 
opinion.  
 
FACTUAL STATEMENT: 
 
We understand you request this opinion in your capacity as co-chairs of Money & 
Politics Iowa. You advise us that SF 2395, an act relating to the creation of the 
Information Technology Department, was passed into law by the 78th General Assembly 
in 2000. You state the certain sections of the bill could be interpreted to mandate that 
campaign disclosure reports filed with the Board should be filed electronically. You also 
state that although Iowa Code section 56.6 permits reports to be "mailed bearing a United 
States postal service postmark", that section does not preclude forms to be filed 
electronically. 
 
QUESTION: 
 
Is the Board permitted under the language of SF 2395 to mandate that campaign 
disclosure reports be filed using the Board's electronic filing program? 
 
OPINION: 
 
The Board first notes that the section of law you reference is cited as Iowa Code section 
304.13A. As a general rule, the Board does not issue advisory opinions interpreting 
sections of law that are not in Iowa Code chapters 56 or 68B. The express language of 
Iowa Code section 56.6(1) addresses your question. It is clear from the wording of the 
statute that the legislature has not mandated electronic filing of campaign disclosure 
reports. 
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As you note in your letter, Iowa Code section 304.13A refers to "agency reports". You 
acknowledge that "while it is true that mandatory disclosure reports filed by various 
political committees are not the same thing as a mandatory agency reports, it is logical 
that the general assembly would apply the same intent to mandatory disclosure reports". 
The Board believes, as you seem to believe, that the statute applies solely to reports 
generated by an agency as opposed to reports filed with an agency. Therefore, the Board 
does not see how it could mandate electronic filing under the language of the statute. 
 
Your statement that "it is logical that the general assembly would apply the same intent to 
mandatory disclosure reports" is not supported by the actions of the General Assembly. 
Iowa Code section 56.6 has not been amended to remove the ability of committees to file 
reports via U.S. mail. In addition, legislation was introduced during both the 2000 and 
2001 legislative sessions to amend Chapter 56 to mandate electronic filing without 
success. Thus, it has not been demonstrated that the General Assembly "would apply the 
same intent" to mandating the filing of campaign disclosure reports electronically. 
 
Absent clear direction from the General Assembly, the Board will continue providing the 
electronic filing program as a voluntary option for committees. 
BY DIRECTION AND VOTE OF THE BOARD 
James Albert, Board Chair  
1st Vice-Chair Geraldine Leinen 
2nd Vice-Chair Gwen Boeke  
Mark McCormick  
Bernie McKinley  
Phyllis Peters 
 
Submitted by: W. Charles Smithson, Board Legal Counsel 


