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April 11, 2002 
 
The Honorable Dennis Black  
State Senator  
5239 E. 156th St. S.  
Grinnell, Iowa 50112 
 
Dear Senator Black: 
 
This opinion is in response to your letter of February 20, 2002, in which you request an 
opinion from the Iowa Ethics and Campaign Disclosure Board. We note at the outset that 
the Board's jurisdiction is limited to the application of Iowa Code chapters 56 and 68B 
and rules in Iowa Administrative Code chapter 351. 
 
FACTUAL STATEMENT: 
 
We understand you request this opinion in your capacity as a State Senator and on behalf 
of the Iowa Association of County Conservation Boards. You advise us that in certain 
situations an employee of a county conservation board is required to live in a county 
provided residence. The employee, or a member of the employee's family, would like to 
engage in activities at the residence that would generate income such as cosmetic sales, 
vitamin sales, craft and handmade art sales, and baby-sitting. However, no county owned 
equipment or supplies would be used. 
 
QUESTION: 
 
Does engaging in activities that generate income at a county provided residence create a 
conflict of interest as prohibited by Iowa Code section 68B.2A? 
 
OPINION: 
 
Iowa Code section 68B.2A prohibits the use of governmental time, facilities, equipment, 
supplies, or "other evidences of office or employment" to give the employee or member 
of the employee's immediate family an "advantage or pecuniary benefit that is not 
available to the similarly situated members…of the public." The Board does not believe 
the list of items set out in the statute should be interpreted to include a county provided 
residence. In addition, we do not see how the situation you describe would give the 
employee or a family member an "advantage or pecuniary benefit that is not available" to 
other members of the public. This is especially true since the equipment and supplies for 
the outside activity would be personally provided. 
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Therefore, the situation you describe does not create a conflict of interest as prohibited by 
Iowa Code section 68B.2A. Thus, county conservation board employees and their family 
members could use a county provided residence for the purposes described in your letter 
without violating the statute. 
 
 
BY DIRECTION AND VOTE OF THE BOARD 
 
James Albert, Board Chair  
1st Vice-Chair Geraldine Leinen 
2nd Vice-Chair Gwen Boeke  
Mark McCormick  
Bernie McKinley  
Phyllis Peters 
 
Submitted by: W. Charles Smithson, Board Legal Counsel 


