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TO ALL INTERESTED PERSONS: 
 
Pursuant to Iowa Code section 68B.32A(11), the Iowa Ethics and Campaign Disclosure 
Board takes the opportunity to issue its opinion on when state parties and county central 
committees must register a committee and file campaign disclosure reports. We note at 
the outset that the Board's jurisdiction is limited to the application of Iowa Code chapters 
56 and 68B and rules in Iowa Administrative Code chapter 351. 
 
OPINION: 
 
The issue has been raised concerning whether "state statutory political committees" (state 
parties) and "county statutory political committees" (county central committees) must 
register and file reports when they are created or when they cross the $750 financial filing 
threshold. 
 
Iowa Code section 56.2(5) requires a "candidate's committee" to be formed when the 
threshold is met. Iowa Code section 56.2(18) requires a "committee, but not a candidate's 
committee" to be formed when the threshold is met. However, state parties are separately 
defined in Iowa Code section 56.2(22) as a "committee as defined in section 43.111" and 
county central committees are defined in Iowa Code section 56.2(12) as a "committee as 
defined in section 43.100." 
 
Neither section in Chapter 43 mentions the financial filing threshold. Rather, the 
committees are created through a process that is unrelated to the amount of money taken 
in or spent. Based on the statutory distinctions between committees created under 
Chapter 56 and Chapter 43, it is clear that the legislature intended for state parties and 
county central committees to be created separately from the other types of "committees". 
 
Under Iowa Code sections 56.2(22) and 56.2(12), state parties and county central 
committees become "committees" for purposes of the campaign finance laws when they 
are created under Chapter 43. Thus, a state party or a county central committee must 
register and file reports as soon as it is created under Chapter 43 instead of waiting until 
the financial reporting threshold in Chapter 56 is met. 
 
In closing, we note that Iowa Code section 56.6(5) prohibits a county central committee 
from dissolving. However, the committee may request that the Board place it "in an 
inactive status" so long as requirements of that section are met. In situations where a state 
party has not formed a central committee in a particular county, the party should notify 
the Board of that fact. 
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BY DIRECTION AND VOTE OF THE BOARD 
 
James Albert, Board Chair  
1st Vice-Chair Geraldine Leinen 
2nd Vice-Chair Gwen Boeke  
Mark McCormick  
Bernie McKinley  
Phyllis Peters 
 
Submitted by: W. Charles Smithson, Board Legal Counsel 


