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TO ALL INTERESTED PERSONS: 
 
Pursuant to Iowa Code section 68B.32A(11), the Iowa Ethics and Campaign Disclosure 
Board takes the opportunity to issue its opinion on whether or not campaigns may use 
governmental resources for a political purpose and then reimburse the governmental 
body. We note at the outset that the Board's jurisdiction is limited to the application of 
Iowa Code chapters 56 and 68B and rules in Iowa Administrative Code chapter 351.  
 
OPINION: 
 
Iowa Code section 56.12A in pertinent part states: 
 
"The state and the governing body of a county, city, or other political subdivision of the 
state shall not expend or permit the expenditure of public moneys for political purposes, 
including expressly advocating the passage or defeat of a ballot issue.  
 
 
The Board has consistently provided an exception to the prohibition on the "use of public 
resources for a political purpose" when the public body has a written policy that would 
allow any member of the public to use the governmental property for the same purposes.  
This exception would also apply in situations where a campaign uses public resources 
and then provides reimbursement to the governmental body. Thus, the governmental 
body would be permitted to allow its resources to be used and reimbursement provided so 
long as it has a written policy that permits any member of the public to use the resources 
and provide reimbursement. 
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