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TO ALL INTERESTED PERSONS: 
 
Pursuant to Iowa Code section 68B.32A(11), the Iowa Ethics and Campaign Disclosure 
Board takes the opportunity to issue its opinion on whether or not discussing a 
gubernatorial appointment is considered lobbying. We note at the outset that the Board's 
jurisdiction is limited to the application of Iowa Code chapters 56 and 68B and rules in 
Iowa Administrative Code chapter 351.  
 
OPINION: 
 
We first note that our jurisdiction in interpreting the lobbying statutes is limited to 
activities before the executive branch. The issue has been raised concerning whether or 
not a person who discusses a gubernatorial appointment with executive branch officials 
or employees is required to register as an executive branch "lobbyist".  
 
Iowa Code section 68B.2(13) lists four scenarios that an individual becomes a "lobbyist". 
Under all four, the triggering factor is that the individual acts directly "to encourage the 
passage, defeat, approval, veto, or modification of legislation, a rule, or an executive 
order by members of the general assembly, a state agency, or any statewide elected 
official." 
 
Unless the gubernatorial appointment requires legislation, a rule, or an executive order, 
an individual discussing the appointment with executive branch officials or employees 
would not be required to register as an executive branch "lobbyist". 
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