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TO ALL INTERESTED PERSONS: 
 
Pursuant to Iowa Code section 68B.32A(11) and rule 351-1.2, the Iowa Ethics and 
Campaign Disclosure Board takes the opportunity to issue its opinion on revocable and 
living trusts not being required to register as PACs. We note at the outset that the Board's 
jurisdiction is limited to the application of Iowa Code chapters 56 and 68B and rules in 
Iowa Administrative Code chapter 351.  
 
OPINION: 
 
The Board adopted rule 351-4.47 that provides procedural safeguards to ensure that 
contributions from a trust do not constitute a contribution in the name of another 
person. A contribution from a living or revocable trust is treated the same as a 
contribution from an individual and is not subject to the same requirements as exist 
relating to other trusts. In response to a Board investigation, the Board adopted rule 351-
4.47(3) that requires a trust that exceeds the financial filing threshold of Iowa Code 
section 56.2(18) to register as a political committee (PAC).1 
 
The Board is of the opinion that rule 351-4.47(3) does not apply to a revocable or living 
trust and contributions from those trusts that exceed the financial filing threshold do not 
require the organization and registration of a committee. The Board will amend the rule 
to reflect the holding of this opinion.  
 
BY DIRECTION AND VOTE OF THE BOARD 
James Albert, Board Chair  
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Mark McCormick  
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Submitted by: W. Charles Smithson, Board Legal Counsel 

                                                 
1 1See IECDB Advisory Opinions 2001-11 and 2002-02 for more information concerning trusts as PACs. 


