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September 11, 2003

Gentry Collins

Executive Director
Republican Party of lowa
621 East 9th

Des Moines, Iowa 50309

Dear Mr. Collins:

This opinion is in response to your letter of August 12, 2003, requesting an opinion from the
Iowa Ethics and Campaign Disclosure Board. We note at the outset that the Board’s jurisdiction
is limited to the application of Iowa Code chapters 68A and 68B and rules in lowa
Administrative Code chapter 351.

FACTUAL STATEMENT:

We understand you request this opinion in your capacity as the Executive Director of the
Republican Party of Iowa. You advise us that many Republican candidates for office have used
campaign funds for contributions to the Christian Coalition of Iowa (Coalition). The Board’s
staff has questioned whether these contributions are permissible from candidate campaign
funds.

You further advise us that the contributions have been for the Coalition’s annual dinner. Also,
that many Republican candidates find key supporters through the Coalition and that several
Coalition members contribute financially to legislative candidates. The largest gathering of the
Coalition members is during their annual dinner and this provides an opportunity for
legislators and candidates to meet Coalition members and introduce themselves.

QUESTION:

Is it permissible for candidates to use their campaign funds to make contributions to the
Christian Coalition of Iowa for attendance at the Coalition’s annual dinner?
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OPINION:
Iowa Code section 68A.41(1)! in pertinent part states:

“A candidate and the candidate’s committee shall use campaign funds only for campaign
purposes, educational and other expenses associated with the duties of office, or constituency
services, and shall not use campaign funds for personal expenses or personal benefit.”

Iowa Code section 68A.41(2)"“i” states that campaign funds may not be used for:

“Meals, groceries, or other food expense, except for tickets to meals that the candidate attends
solely for the purpose of enhancing the candidacy or the candidacy of another person.
However, payment for food and drink purchased for campaign related purposes and for
entertainment of campaign volunteers is permitted.”

Based on the rationale set out in your request, the Board is of the opinion that attendance at the
Christian Coalition of Iowa’s annual dinner is for “campaign purposes” and is done for the
purpose of “enhancing the candidacy or the candidacy of another person.” Therefore, this type
of contribution to the Coalition is a legitimate campaign expenditure and may be made from
campaign funds.

In closing, a candidate who makes a contribution to the Coalition for the annual dinner should
disclose on the candidate’s campaign disclosure reports that the expenditure is made for a
dinner or attendance at a Coalition event.

BY DIRECTION AND VOTE OF THE BOARD

James Albert, Board Chair

1st Vice-Chair Geraldine Leinen
2nd Vice-Chair Gwen Boeke
Mark McCormick

Bernie McKinley

Phyllis Peters

Submitted by: W. Charles Smithson, Board Legal Counsel

! The campaign finance laws were renumbered from Chapter 56 to Chapter 68A effective July 1, 2003.



