Advisory Opinion
IECDB AO 2004-02
April 22, 2004
TO ALL INTERESTED PERSONS:

Pursuant to Iowa Code section 68B.32A(11) and rule 351—1.2, the Iowa Ethics and Campaign
Disclosure Board issues this opinion on the placement of the “paid for by” attribution on yard
signs. We note at the outset that the Board’s jurisdiction is limited to the application of Iowa
Code chapters 68A and 68B and rules in lowa Administrative Code chapter 351.

OPINION:

Board rule 351—4.71 stated that a yard sign was exempt from the “paid for by” attribution if the
sign was 16 square feet or less. In IECDB Advisory Opinion 2001-17, the Board looked at the
issue of whether using both sides of a yard sign meant that the sign exceeded that size limit.
After reviewing the issue, the Board opined that “regardless of whether or not both sides of the
sign are used, so long as the total dimensions (not counting the post) of the sign are sixteen
square feet or less, the “paid for by” attribution statement is not required.”

The Board has since repealed rule 351 —4.71 and adopted rule 351 —4.39. In rule 4.39(2)”a” the
Board increased the exemption for yard signs from 16 square feet to 32 square feet. Therefore,
regardless of whether both sides of the sign are used, so long as the total dimension of the sign
is 32 square feet or less the sign does not have to contain a “paid for by” attribution.

In closing, the Board reminds everyone that campaign signs used as posters, or that are attached
to a car (except for bumper stickers) or buildings must include a “paid for by” attribution
regardless of size. Persons should review rules 351 —4.38 through 4.41 concerning the “paid for
by” attribution requirements.

IECDB Advisory Opinion 2001-17 is hereby rescinded.
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