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TO ALL INTERESTED PERSONS:

Pursuant to Iowa Code section 68B.32A(12) and rule 351—1.2, the Iowa Ethics and
Campaign Disclosure Board issues this opinion on whether it is permissible to circulate
a nomination petition for a public office in a government office. We note at the outset
that the Board’s jurisdiction is limited to the application of lowa Code chapters 68A and
68B, Iowa Code section 8.7, and rules in Iowa Administrative Code chapter 351. Advice
in a Board opinion, if followed, constitutes a defense to a subsequent complaint based
on the same facts and circumstances.

QUESTION:

Is it permissible to circulate a nomination petition for a public office in a government
office for government employees and officials to sign? Similarly, is it permissible to
place a nomination petition on a government office counter (or similar public area) for
members of the public to sign?

OPINION:

Iowa Code section 68A.505 provides “[t]he state and the governing body of a county,
city, or other political subdivision of the state shall not expend or permit the
expenditure of public moneys for political purposes, including expressly advocating the
passage or defeat of a ballot issue.” “Public resources” means “the moneys, time,
property, facilities, equipment, and supplies of the executive branch of state
government, a county, city, public school, or other political subdivision.” lowa Admin.
Code r. 351—5.3. “Political purposes” means “the express advocacy of a candidate or
ballot issue.” IJowa Code § 68A.102(19). In a nutshell, section 68A.505 prohibits the use
of government resources to expressly advocate for or against a candidate or ballot
issue.

We have previously opined that a nomination petition does not require an attribution
statement because it does not expressly advocate for the candidate. IECDB AO 2006-
03. Since a nomination petition does not expressly advocate for the candidate, section
68A.505 is not violated if a nomination petition is circulated in a government office or
placed on a government office counter for members of the public to sign.

We now turn to Iowa’s conflicts-of-interest statute. lowa Code section 68B.2A(1)(a)
prohibits “[a]ny person who serves or is employed by the state or a political subdivision
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of the state” to engage in an “[o]utside employment or an activity that involves the use
of the state's or the political subdivision's time, facilities, equipment, and supplies . . . to
give the person or member of the person's immediate family an advantage or pecuniary
benefit that is not available to other similarly situated members or classes of members of
the general public.”

We believe section 68B.2A would be violated if a government official or employee
circulated his or her nomination petition in a government office or placed his or her
nomination petition on a government office counter if other candidates were not given
the same opportunity.
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