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TO ALL INTERESTED PERSONS:

Pursuant to Iowa Code section 68B.32A(12) and rule 351—1.2, the Iowa Ethics and
Campaign Disclosure Board issues this opinion defining “charitable organization.” We
note at the outset that the Board’s jurisdiction is limited to the application of Iowa Code
chapters 68A and 68B, JTowa Code section 8.7, and rules in Iowa Administrative Code
chapter 351. Advice in a Board opinion, if followed, constitutes a defense to a
subsequent complaint based on the same facts and circumstances.

QUESTION:
What is the definition of “charitable organization” for purposes of lowa Code chapter
68A?

OPINION:

Iowa Code section 68A.303(1)(a) permits a candidate’s committee to transfer campaign
funds to a charitable organization “unless the candidate or the candidate's spouse,
child, stepchild, brother, brother-in-law, stepbrother, sister, sister-in-law, stepsister,
parent, parent-in-law, or stepparent is employed by the charitable organization and will
receive a direct financial benefit from a contribution.”

Iowa Code chapter 68A does not define “charitable organization.” We believe a
“charitable organization” means an organization that is described in section 501(c)(3) of
the Internal Revenue Code that is exempt from taxation under section 501(a) of the
Internal Revenue Code.
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