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Dear Mr. Smithson:

This opinion is in response to your request for an opinion from the Iowa Ethics
and Campaign Disclosure Board. We note at the outset that the Board’s
jurisdiction is limited to the application of Jowa Code chapters 68A and 68B,
Iowa Code section 8.7, and rules in Iowa Administrative Code chapter
351. Advice in a Board opinion, if followed, constitutes a defense to a subsequent
complaint based on the same facts and circumstances.

FACTUAL STATEMENT:

We understand you request this opinion as an authorized agent for a candidate
subject to the campaign laws in Iowa Code chapter 68A. You advise the Board
that the candidate is exploring the possibility of running for a “party office” such
as a state or national committee person of a political party.

QUESTION:
May a candidate use campaign funds to run for a “party office?”

OPINION:

Iowa Code section 68A.302(1) provides that “[a] candidate and the candidate's
committee shall use campaign funds only for campaign purposes, educational
and other expenses associated with the duties of office, or constituency services,
and shall not use campaign funds for personal expenses or personal benefit.” The
section also provides a list of items for which campaign funds shall not be used
and directs the Board to “adopt rules which list items that represent proper
campaign expenses.” Jowa Code § 68A.302(3). lowa Administrative Rule 351 —
4.25(1) provides a non-exclusive list of items which may be paid from campaign
funds for campaign purposes “so long as the items promote or enhance the
candidacy of the candidate.” lowa Code chapter 68A and the Iowa
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Administrative Code chapter 351 do not expressly permit or prohibit using
campaign funds to run for a “party office.”

The question turns on whether running for a “party office” is a “campaign
purpose[]” or a “personal expense[]”. We believe running for a “party office” is a
legitimate campaign expense. Therefore, it is permissible for a candidate to use
campaign funds to run for a “party office” such as a state or national committee
person of a political party.
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