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Dear Ms. Fagan: 

This opinion is in response to your request for an opinion from the Iowa Ethics 
and Campaign Disclosure Board. We note at the outset that the Board’s 
jurisdiction is limited to the application of Iowa Code chapters 68A and 68B, 
Iowa Code section 8.7, and rules in Iowa Administrative Code chapter 351.  
Advice in a Board opinion, if followed, constitutes a defense to a subsequent 
complaint based on the same facts and circumstances. 

FACTUAL STATEMENT: 

We understand you request this opinion as Treasurer for the Reynolds for 
Senate committee.  The committee was established in 2008 by Lieutenant 
Governor Kim Reynolds when she successfully ran for the Iowa Senate.  In 
June 2010, the Iowa Republican Party nominated her as its candidate for 
Lieutenant Governor.  Lieutenant Governor Reynolds did not establish a 
candidate’s committee for Lieutenant Governor.  After winning the election, 
Lieutenant Governor Reynolds resigned from the Senate.  Her candidate’s 
committee, Reynolds for Senate, remains open and continues to file the 
requisite campaign disclosure reports.     

QUESTIONS: 

1. May a sitting Lieutenant Governor and likely candidate for re-election for 
Lieutenant Governor establish and maintain a candidate’s committee for 
the office of Lieutenant Governor?   

2. If so, may a candidate for Lieutenant Governor with an existing 
candidate’s committee established for a Senate campaign file an 
amended statement of organization to reflect that the candidate is now a 
candidate for Lieutenant Governor and no longer a candidate for the Iowa 
Senate?   



OPINION: 

In 2006, we opined that a candidate for the office of Lieutenant Governor is not 
required to register a separate campaign committee and file campaign 
disclosure reports.  See IECDB AO 2006-08.  We reasoned that a separate 
committee was not necessary since candidates for Governor and Lieutenant 
Governor run as “teams.” We must now decide whether a separate campaign 
committee for Lieutenant Governor is permissible.   

We first note that a “candidate” is any individual who has taken affirmative 
action to seek the nomination or election to a public office.  Iowa Code § 
68A.102(4).  A candidate shall organize one, and only one, candidate’s 
committee for a specific office sought when the candidate exceeds $750 in 
campaign activities.  Id. § 68A.202(1).  A candidate’s committee may use 
campaign funds for campaign purposes, educational and other expenses 
associated with the duties of office, or constituency services.  Id. § 68A.302(1).  
A candidate’s committee is not permitted to accept contributions from or make 
contributions to any other candidate’s committee unless the candidate for 
whom each committee is established is the same person.  Id. § 68A.301(1).   

We find nothing in Iowa law to prohibit a candidate for Lieutenant Governor 
from establishing and maintaining a committee for the office of Lieutenant 
Governor.  Chapter 68A allows every candidate to establish one candidate’s 
committee for a specific office sought.  Id. § 68A.202(1).  While a gubernatorial 
candidate’s committee is certainly permitted to pay for the campaign activities 
of the Lieutenant Governor candidate that advocate for the election of the 
candidate for Governor, the gubernatorial candidate’s committee is not the 
committee of the Lieutenant Governor candidate.  See id. § 68A.301(1); IECDB 
AO 2006-08.  Moreover, a Lieutenant Governor candidate may wish to set up a 
separate candidate’s committee in order to raise funds to pay for educational 
and other expenses associated with the duties of office, or constituency 
services.   

We therefore interpret Iowa law to permit—but not require—a candidate for 
Lieutenant Governor to establish a separate committee for the office of 
Lieutenant Governor.  Since candidates for Governor and Lieutenant Governor 
run as “teams” and no separate vote is cast for the office of Lieutenant 
Governor, we believe either the gubernatorial candidate’s committee or the 
Lieutenant Governor’s committee is permitted to make expenditures to promote 
the election of the “team.”  In other words, once a party nominates a candidate 
for Governor and a candidate for Lieutenant Governor to run in the general 



election where such candidates receive a single vote as a unit, a gubernatorial 
candidate’s committee is permitted to make expenditures promoting him or 
herself and the same party’s Lieutenant Governor candidate, and vice versa.  
However, the committees may not make contributions to one another.  See 
Iowa Code § 68A.301(1).   

A candidate for Lieutenant Governor with an existing committee for another 
public office who chooses to establish a committee for the office of Lieutenant 
Governor shall, within ten days of exceeding $750 in campaign activities for the 
office of Lieutenant Governor, either file an amended statement of organization 
disclosing information for the new office sought or register a new committee.  
See Iowa Admin. Code r. 351—4.6(2); see also IECDB AO 2010-04.      

In summary, the answer to both of your questions is yes.   
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