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Dear Ms. McCormally: 
 
This opinion is in response to your request for an advisory opinion regarding to 
contributions from corporations, insurance companies and financial institutions for 
use in presidential caucus activities. We note at the outset the Board’s jurisdiction is 
limited to the application of Iowa Code chapters 68A and 68B, Iowa Code section 8.7, 
and rules in Iowa Administrative Code chapter 351. Advice in a Board opinion, if 
followed, constitutes a defense to a subsequent complaint based on the same facts 
and circumstances. 
 
BACKGROUND FACTS: 
 
We understand you request this opinion in your capacity as attorney for the Iowa 
Democratic Party (hereafter “IDP”). IDP is interested in soliciting monetary and in- 
kind contributions from corporations, insurance companies and financial institutions 
to  be  used  for  presidential  caucus  activities  that  do  not  include  the  “express 
advocacy”     of     any     candidates     for     state    or     local    office    in     Iowa. 
i   IDP is willing to report those contributions to the Board and is seeking guidance on 
how to do so. 
 
QUESTION: 
 
How do state parties report to the Board contributions raised from restricted donors 
for costs associated with presidential caucus activities? 
 
How does the Board define the term “costs associated with a presidential caucus”? 

OPINION: 

Iowa  Code  section  68A.503  prohibits  corporations,  insurance  companies  and 
financial institutions from making “a monetary or in-kind contribution to a candidate 
or committee except for a ballot issue committee.”ii  This prohibition applies to the 
state  parties. However,  a  state  party  is  permitted  to  accept  contributions  from 
otherwise prohibited contributors under section 68A.503 for the party’s building 
fund.iii In 2006, we reiterated that no moneys from a state party building fund may 
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be  used  to  “expressly advocate”  for  or  against  clearly identified candidates.ivWe 
opined that the following expenses may be paid out of a building fund: 
 

3.  Costs  such  as  property  taxes,  furnishings, utilities,  pest  control,  lawn  
care, security and trash services, lease payments of satellite offices, mortgage 
payments, major and minor repairs to the building, Internet and cable television 
services are all examples of permissible expenditures from the state party 
building fund. Other costs directly attributable to the maintenance, upkeep, and 
overhead of a state party building are also permissible. 
 
4. The portion of computer equipment, telephones, and general office supplies 
that are not used for contributions as discussed above or “express advocacy” 
communications may be paid for through the building fund.v 

 
In 2007, IDP and the Republican Party of Iowa jointly asked the Board to issue an 
advisory opinion as to whether it is permissible for the parties to solicit and accept 
contributions from corporations, insurance companies and financial institutions for 
costs associated with presidential caucus activities.vi  In response, we opined that 
some expenses for presidential caucus activities, such as “computer equipment, 
telephones, and general office supplies” are already permissible under the building 
fund.viiFor those expenses that are not covered by IECDB Advisory Opinion 2006-07, 
we stated “we do not believe they may be paid for out of the building fund.”viiiWe did, 
however, opine that it would be permissible for the state parties to establish a 
“separate fund” to obtain contributions from corporations, insurance companies and 
financial institutions “to pay for costs associated with a presidential caucus so long 
as those [contributions] are not used for the express advocacy of any state or local 
candidates.”ixWe closed our 2007 advisory opinion by stating that while reporting the 
transactions in any separate non-express advocacy fund, except for the building 
fund, may not be required under Iowa law, it would nevertheless be in the public’s 
interest if the parties voluntarily reported such transactions.x 

 
Presently, IDP asks for guidance on how to voluntarily report to the Board 
transactions from a “separate fund” established for presidential caucus activities. In 
order to ensure contributions from corporations, insurance companies and financial 
institutions  are  not  used  for  express  advocacy,  the  parties  should  establish  a 
separate bank account used solely for presidential caucus activities. The Board will 
create a voluntary report, similar to the building fund report, for the parties to use to 
report  transactions  from  a  separate  fund  established  for  presidential  caucus 
activities. This report will allow the reporting of monetary and in-kind contributions 
as well as expenditures. Similarly, the building fund report will be updated to allow 
for in-kind contributions. The building fund report covers a calendar year and is due 
on or before January 31st of the following year.xiWe suggest the parties use the same 
time frame to voluntarily report transactions from a separate presidential caucus 
fund as permitted in IECDB AO 2007-10. 
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Secondly, IDP asks for guidance on what are permissible “costs associated with a 
presidential caucus.” Specifically, IDP asks whether the following items could be paid 
out of a separate presidential caucus: 
 

1. Developing software for a reporting system to tabulate results from precinct 
caucuses; 
2. Developing and building a website for online results publication for campaign 
staff, media and the general public to access results of the precinct caucuses; 
3.  Purchasing  hardware  for  the  implementation  and  execution  of  the  
reporting system; 
4. Developing software and applications for online caucus 
check in; 
5. A temporary facility rented for caucus night helpline and associated hardware 
(e.g. phones and/or a phone system); 
6. A temporary facility rented for caucus night results 
reporting; 
7. Training for staff and volunteers on reporting system and precinct caucuses 
execution (e.g. travel and facility rental); 
8. Printing of physical materials for caucus publicity, training and execution of 
precinct caucuses; 

 
All  of  these  items  would  be  permissible  expenditures  from  a  separate  fund 
established for presidential caucus activities. As we noted in our 2007 opinion, some 
costs associated with a presidential caucus would also qualify as a permissible 
expense from the building fund.xiiIn reviewing this list, we find that items 1 through 4 
could be paid out of either a state party building fund or a separate presidential 
caucus fund. The phones and phone system in item 5 could be paid out of either 
fund but the renting of a temporary facility for a caucus night helpline would not be 
an  appropriate  state  party  building  fund  expense. Items  6  through  8  are  not 
appropriate state building fund expenses. 
 
CONCLUSION: 
 
A State Party desiring to establish a separate presidential caucus fund as outlined in 
IECDB   AO   2007-10   should   open   a   separate   bank   account   for   such 
fund. Contributions   from   corporations,   insurance   companies   and   financial 
institutions may be placed in a separate presidential caucus fund established by a 
state party provided that no money or anything of value is used for the express 
advocacy of any candidates for state or local office in Iowa. The Board will create a 
report similar to the building fund report for a state party to disclose transactions 
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from its separate presidential caucus fund. This report is voluntary and the Board 
suggests filing this report at the same time as the mandatory building fund report. 
 
BY DIRECTION AND VOTE OF THE BOARD 
James Albert, Board Chair 
John Walsh, Vice Chair 
Saima Zafar 
Carole Tillotson 
Jonathan Roos 
Mary Rueter 
Submitted by Megan Tooker, Board Legal Counsel 

 
 
 
 

i See Iowa Code §68A.102(14) (2015) (defining “express advocacy”). 
ii Iowa Code § 8A.503(1). 
iii Iowa Admin. Code r. 351—4.24 (allowing the establishment of a state party building fund). 
iv IECDB AO 2006-07 
v Id 
vi IECDB AO 2007-10. 
vii Id 
viii Id 
ix Id 
x Id 
xi Iowa Admin. Code r. 351—4.24(1), (4) 

 
xii IECDB AO 2007-10. 


