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Chairman Will Rogers 
Polk County Republican Central Committee 
1328 43rd Street 
Des Moines, IA 50311 
 

Dear Chairman Rogers: 

This opinion is in response to your request for an opinion from the Iowa Ethics and 
Campaign Disclosure Board. We note at the outset that the Board’s jurisdiction is 
limited to the application of Iowa Code chapters 68A and 68B, Iowa Code section 8.7, 
and rules in Iowa Administrative Code chapter 351.  Advice in a Board opinion, if 
followed, constitutes a defense to a subsequent complaint based on the same facts 
and circumstances.  

FACTUAL STATEMENT: 

We understand you request this opinion on behalf of the Polk County Republican 
Central Committee.  You advise us the Committee is interested in setting up a 
separate segregated account to receive contributions for a building fund, including 
contributions from corporations, insurance companies and financial institutions.  
The Committee would not use these funds for “express advocacy” activities.1  You 
propose these funds would only be used as permitted in IECDB Advisory Opinion 
2006-07.  Finally, the Committee would be willing to file building fund disclosure 
reports as set out in the Board’s administrative rule 351—4.24.     

QUESTION: 

Is it permissible for a county central committee to maintain a building fund similar to 
the state party building funds? 

OPINION:  

Before answering your question, we believe it may be helpful to explain the origins of 
the state party building funds.  Iowa Code section 68A.503 prohibits corporations, 
insurance companies and financial institutions from providing monetary or in-kind 
contributions to a candidate or committee, except a ballot issue committee.2   In 

                                                            

1 See Iowa Code § 68A.102(14) (2015) (defining “express advocacy”).   
2 Id. § 68A.503(1).   
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1998, the Federal Election Commission (hereafter “FEC”) issued an advisory opinion 
to the Iowa Democratic Party.3  The Party was interested in soliciting corporations for 
money for the Party’s building fund.  Under the Federal Election Campaign Act of 
1971, money or anything of value that was given to a national or state party that was 
specifically designated to defray the costs incurred for the construction or purchase 
of an office facility was not considered a contribution.  Consequently, the FEC 
allowed state and national parties to accept corporate money for their building funds.  
In the advisory opinion to the Iowa Democratic Party, the FEC held that federal law 
preempted state law in this area and therefore Iowa could not prohibit corporate 
dollars in its state parties’ building funds.   

In 2004, the FEC issued an advisory opinion to the Iowa Ethics and Campaign 
Disclosure Board.4  There, the FEC held that Iowa may require the state parties to 
disclose the source of their building funds and how those funds are used.  Iowa 
Administrative Rule 351—4.24 followed.  The FEC in this opinion noted that the 1998 
opinion to the Iowa Democratic Party was superseded in part by the Bipartisan 
Campaign Reform Act of 2002.  Under current federal law, “a state or local committee 
of a political party may, subject to state law, use [corporate contributions] for the 
purchase or construction of an office building for such state or local committee.”5  
Therefore, state law rather than federal law controls whether corporate money can be 
given to a building fund.   

Building funds are not mentioned in chapter 68A of the Iowa Code.  As we said 
earlier, Iowa Code section 68A.503 prohibits corporations, insurance companies, and 
financial institutions from making monetary or in-kind contributions to a candidate 
or committee except for a ballot issue committee.  The definition of a “contribution” 
does not exclude money given to a party’s building fund.6  Thus, we do not believe we 
have statutory authority to allow a county central committee to establish a building 
fund that solicits and receives contributions from corporations, insurance companies 
and financial institutions.  The Ethics Board has allowed state party building funds 
since the FEC issued its advisory opinion in 1998.  We believe it is the more 
appropriately the purview of the legislature to expand or eliminate building funds.    

CONCLUSION: 

We do not believe we have the statutory authority to allow county central committees 
to establish building funds and solicit contributions for such funds from 

                                                            

3 FEC Advisory Opinion 1998‐8.   
4 FEC Advisory Opinion 2004‐28.   
5 2 U.S.C. § 453.   
6 Iowa Code § 68A.102(10).   
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corporations, insurance companies and financial institutions.  The answer to your 
question is no.   

 

BY DIRECTION AND VOTE OF THE BOARD 

James Albert, Board Chair 

Johnathan Roos, Vice Chair 

Saima Zafar 

Carole Tillotson 

John Walsh 

Mary Rueter 

 

Submitted by Megan Tooker, Board Legal Counsel 

 


