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Dear Ms. McCormally: 

This opinion is in response to your request for an advisory opinion regarding a 

proposed planned giving program from the estates of contributors.  We note at the 

outset the Board’s jurisdiction is limited to the application of Iowa Code chapters 68A 

and 68B, Iowa Code section 8.7, and rules in Iowa Administrative Code chapter 

351.  Advice in a Board opinion, if followed, constitutes a defense to a subsequent 

complaint based on the same facts and circumstances. 

BACKGROUND FACTS: 

We understand you request this opinion in your capacity as attorney for the Iowa 

Democratic Party (hereafter “IDP”).  The IDP is developing a planned giving program.  

The party anticipates contributions coming from will bequests (specific or residual), 

beneficiary designations on assets (such as being listed as a beneficiary on financial 

accounts, retirement accounts or life insurance), and testamentary trusts (trusts that 

are created in a will).  The contributions would be funded through estates or trusts of 

individuals who are legally qualified to make contributions to the IDP at the time of 

their deaths.i  The contributions would be reported by the IDP.   

Under this planned giving program, the IDP may receive a contribution that exceeds 

federal campaign contribution limits.  In order to comply with federal election law 
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contribution limits, the IDP may use an independent escrow agent to distribute the 

contribution over several years as outlined in the Federal Election Commission’s 

(hereafter “FEC”) Advisory Opinion 2015-05.  As noted by the FEC, continuing to 

administer an estate or trust over several years may cause the estate or trust to incur 

ongoing fees and expenses, such as tax filings, that would adversely impact the IDP’s 

contribution.  The FEC opinion authorizes the full contribution to be distributed to 

an independent escrow agent in order to avoid these administrative expenses.  In this 

scenario, the IDP would not have any control over the escrow agent or funds.  The 

escrow agent would distribute the funds annually to the IDP only up to the allowed 

federal contribution limit and maintain the remaining funds until they are exhausted.  

The IDP seeks guidance on whether this planned giving program would also comply 

with Iowa law.     

QUESTIONS: 

(1) Does Iowa law allow state parties to receive contributions through a planned 

giving program from the estates or testamentary trusts of contributors? 

(2) Would an estate or trust have reporting obligations, particularly if it uses an 

independent escrow agent to distribute a contribution over several years?    

OPINION:  

Chapter 68A of the Code of Iowa pertains to campaign finance.  It broadly defines a 

“person” to mean “without limitation, any individual, corporation, government or 

governmental subdivision or agency, business trust, estate, trust, partnership or 

association, labor union, or any other legal entity.” ii (Emphasis added.)  Except for 

the “prohibited contributors” listed in section 68A.503iii and government bodies in 

section 68A.505,iv chapter 68A does not prohibit any person from contributing to a 

state party committee.   Thus, we are of the opinion that the state parties may accept 
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planned contributions from estates and testamentary trusts.  An independent escrow 

agent would not be necessary to comply with state law because Iowa does not have 

campaign contribution limits.  However, we will address the use of an escrow agent 

because there may be circumstances where a contribution is held by an escrow agent 

and distributed over a period of years to a state party’s federal and state accounts.   

We now turn to whether the IDP’s planned giving program would trigger any 

campaign disclosure reporting requirements by the contributor.  The answer to that 

question hinges on whether the contributor meets the definition of a “political 

committee” (hereafter “PAC”).     

A PAC is a committee that raises or spends more than $1,000 in a calendar year to 

expressly advocate in favor or against candidates or ballot issues.v  “Express 

advocacy” includes “political speech made in the form of a contribution.”vi   A PAC is 

required to periodically report its financial activity to the Boardvii until it files a 

statement of dissolution.viii     

We have previously opined that any trust that contributes in excess of the PAC 

threshold (currently $1,000 in a calendar year) must register as a PAC and comply 

with all of the requirements found in chapter 68A.ix  In that opinion, we reasoned a 

trust met the definition of a “permanent organization” temporarily engaging in PAC 

activity.x  Thus, a trust (including a testamentary trust) contributing more than 

$1,000 in a calendar year to a state party must register as a PAC and comply with all 

reporting requirements found in chapter 68A.  Alternatively, the Board’s rules allow a 

permanent organization making one contribution in a calendar year to file Form DR-

OTC in lieu of filing a PAC statement of organization, disclosure reports, and a 

statement of dissolution.xi  In the event a contribution from a trust is made over 

several years, the contributing trust would be required to file periodic PAC disclosure 

reports or an annual Form DR-OTC until all of the contribution is distributed to the 
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state party.  The Board’s rules establish the date of the contribution is the date the 

contribution is physically received by the committee. xii  Thus, each distribution from 

the trust must be separately disclosed by the trust via PAC reports or Form DR-OTC.  

If an independent escrow agent is used, the contributor is still the trust and not the 

agent because we view the agent as merely a conduit for the contribution from the 

trust.      

We have never formally addressed whether a decedent’s estate is a “permanent 

organization” temporarily engaging in PAC activity in the event a contribution to a 

state party is made by a will bequest.  A “permanent organization” is “an organization 

that is continuing, stable, and enduring, and was originally organized for purposes 

other than engaging in election activities.”xiii  We do not believe an estate falls within 

that definition.  While an estate is established for non-political purposes, it is not 

intended to be “continuing” or “enduring.”  An estate is typically open only as long as 

necessary to transfer assets to the decedents’ beneficiaries and pay the decedent’s 

debts.  Moreover, unlike a trust which can be funded by more than one person or 

entity, an estate is comprised solely of the decedent’s assets.  Therefore, besides not 

satisfying the definition of a “permanent organization,” we do not have concerns 

about an estate being used to make a contribution in the name of another like we do 

with trusts.xiv  Thus, an estate is not a PAC and a contribution by will bequest shall 

be simply reported as a contribution from the decedent.  If the contribution made 

through a will is held by an independent escrow agent and distributed over a period 

of years, no PAC registration is required because we view the agent as merely a 

conduit for the contribution from the decedent’s estate.            

Finally, we do not believe a contribution made by a beneficiary designation on an 

asset such as a bank account would necessitate the registration of a PAC.  In that 

case, the asset would automatically transfer from the decedent to the designated 

party, bypassing any will or trust established by the decedent.  Thus, a contribution 
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to a state party by way of a beneficiary designation on an asset should be reported by 

the state party simply as a contribution from the decedent.           

CONCLUSION: 

A state party may receive contributions though a planned giving program from the 

estates and trusts of contributors.  A contribution from a trust would necessitate the 

registration of a PAC and periodic disclosure reports or the filing of Form DR-OTC.  If 

the contribution from a trust is made over several years, each distribution to the 

state party must be disclosed by the PAC or via Form DR-OTC.  A contribution made 

by a will bequest or a beneficiary designation on an asset is a contribution from the 

decedent and does not require the establishment of a PAC or the filing of Form DR-

OTC, regardless of whether an independent escrow agent is utilized.         

 

BY DIRECTION AND VOTE OF THE BOARD 

James Albert, Board Chair 

Jonathan Roos, Vice Chair 

John Walsh 

Saima Zafar 

Carole Tillotson 

Mary Rueter 

 

Submitted by Megan Tooker 

                                                            

i See Iowa Admin. Code r. 351—4.28 (prohibiting contributions from “foreign nationals”).   
ii Iowa Code § 68A.102(17).   
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iii Iowa Code section 68A.503, subsection 1, prohibits “an insurance company, savings and loan association, bank, credit 
union, or corporation” from making “a monetary or in‐kind contribution to a candidate or committee except for a ballot 
issue committee.”  
iv Iowa Code section 68A.505 prohibits the “state and the governing body of a county, city, or other political subdivision of 
the state” from  “expend[ing] or permit[ting] the expenditure of public moneys for political purposes.” 
v Id. § 68A.102(18).   
vi Id. § 68A.102(14)(a).   
vii See id. § 68A.402(8).   
viii See Iowa Code § 68A.402(1).   
ix See IECDB AO 2001‐11.   
x See Iowa Code § 68A.402(9); see also Iowa Admin. Code r. 351—4.31 (setting out the information required for a trust to 
avoid a contribution in the name of another person).    
xi See Iowa Admin. Code r. 351—4.35 (setting out the requirements for using the form DR‐OTC).    
xii See id. r 351—4.14(2).   
xiii Iowa Code § 68A.402(9).   
xiv See Iowa Code § 68A.502 (prohibiting contributions in the name of another) and IECDB AO 2001‐11 (expressing concerns 
about transparency if a trust were not deemed a “permanent organization” temporarily engaged in political activity).   


