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TO ALL INTERESTED PERSONS: 
 
Pursuant to Iowa Code section 68B.32A(12) and rule 351-1.2, the Iowa Ethics 
and Campaign Disclosure Board issues this opinion on the use and reporting 
of credit card and debit card purchases by committees. We note at the outset 
that the Board’s jurisdiction is limited to the application of Iowa Code chapters 
68A and 68B, Iowa Code section 8.7, and rules in Iowa Administrative Code 
chapter 351. Advice in a Board opinion, if followed, constitutes a defense to a 
subsequent complaint based on the same facts and circumstances. 
 
QUESTIONS: 
In IECDB Advisory Opinion 2001-12, we issued an opinion permitting the use 
of debit and credit cards by committees. Since that time, two questions have 
arisen: First, may a committee pay a credit card company directly for 
purchases made on a personal credit card? Second, may the interest accrued 
on a personal credit card purchase be reimbursed by a committee? 
 
OPINION: 
In IECDB Advisory Opinion 2001-12, we noted that nothing in the campaign 
finance laws or rules prohibits a committee from using a credit card or debit 
card issued to the committee or an individual from using a personal credit card 
or debt card for purchases on behalf of the committee.  We take this 
opportunity to restate the advice given in the 2001 opinion as well as add to it 
by answering the questions above.   
 
If a committee is using a debit card issued in the name of the committee, then 
the committee would disclose the expenditure on Schedule B of the committee's 
campaign disclosure report in the same manner it would do for an expenditure 
by a committee check. Any information required on Schedule B concerning an 
expenditure would also have to be included.  
  
If an individual uses a personal debit card to make a purchase on behalf of the 
committee and is going to be reimbursed by the committee, then the committee 
would disclose the purchase on Schedule D as a debt owed to the individual 
along with a description of the nature of the debt. The reimbursement to the 
individual would be disclosed on Schedule B as an expenditure with a brief 
description of what the reimbursement is for (such as printing, postage, lumber 
for campaign signs).  
  



If a committee uses a credit card issued in the name of the committee, then the 
purchase would be disclosed on Schedule D as a debt owed by the committee 
to the credit card company along with the description of the nature of the debt. 
Payment to the credit card company would be disclosed on Schedule B as an 
expenditure along with a brief description of what items were purchased on the 
card.  
  
If an individual uses a personal credit card to make a purchase on behalf of the 
committee, then the purchase would be disclosed on Schedule D as a debt 
owed to the individual along with a description of the nature of the debt.  
Reimbursement to the individual would be disclosed on Schedule B as an 
expenditure to the individual credit card holder.  Alternatively, we would permit 
the committee to reimburse the individual’s credit card company directly at the 
individual’s request.  The reimbursement shall be disclosed on Schedule B as 
an expenditure to the credit card company.  The committee shall include the 
credit card holder’s name in the description of the expenditure.  For example, 
“reimbursement for campaign signs purchased from ABC Sign Company with 
John Doe’s credit card.”    
 
A committee may not reimburse individuals for interest accrued on an 
individual’s credit card for purchases made on behalf of the committee.  Iowa 
law prohibits the use of campaign funds for the satisfaction of “personal debts”i 
which would include interest on a personal credit card.   
 
CONCLUSION: 
 
IECDB AO 2001-12 is hereby updated.  A committee may use a debit card or 
credit card issued in the name of the committee and disclose the debt and 
payment as described above.  A committee may also reimburse an individual 
who uses a personal debit card or credit card to make a purchase on behalf of 
the committee.  The committee may reimburse the individual or, at the request 
of the individual card holder, pay the individual’s credit card company directly.  
A committee may not reimburse an individual for interest accrued on a 
personal credit card.  We note receipts and credit card statements that reflect 
campaign activities shall be maintained as part of the committee's campaign 
records. Pursuant to Iowa Code section 68A.203(4), all such records must be 
maintained for five years except that a committee must maintain such records 
for only three years after dissolution.  
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