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September 1, 2016 
 
 
Lee A. Wilkinson, Director 
Operations & Finance Division 
Iowa Department of Transportation 
800 Lincoln Way 
Ames, Iowa 50010 
 
Dear Mr. Wilkinson, 
 
This opinion is in response to your request for an opinion from the Iowa Ethics 
and Campaign Disclosure Board.  We issue this opinion regarding the 
definition of “dependent children.” We note at the outset that the Board’s 
jurisdiction is limited to the application of Iowa Code chapters 68A and 68B, 
Iowa Code section 8.7, and rules in Iowa Administrative Code chapter 351. 
Advice in a Board opinion, if followed, constitutes a defense to a subsequent 
complaint based on the same facts and circumstances. 
 
FACTUAL STATEMENT: 
 
You advise us that the Iowa Department of Transportation (DOT) employs Jeff 
De Vries as a District 1 Materials Engineer. As part of his job duties, Mr. De 
Vries works with and has direct involvement with city, county and resident 
engineering staff, as well as road construction contractors and producers.   
 
Mr. De Vries’ nineteen-year-old son recently applied for and was chosen to 
receive a scholarship offered by the Asphalt Paving Association of Iowa (APAI).  
You advise us that APAI’s members include construction contractors, 
suppliers, associates, and consulting engineers engaged in design, production, 
and construction of asphalt pavements.  The APAI scholarship committee is 
also comprised of members within this same subset of businesses.       
 
The DOT recognizes APAI is a “restricted donor” for purposes of Iowa Code 
chapter 68B.  The agency is seeking an advisory opinion on whether Mr. De 
Vries’ nineteen-year-old son is a “dependent child[]” and therefore subject to 
the restrictions found in Iowa’s gift law.    
 
QUESTION: 
 
Does Iowa’s gift law apply to the son of a public employee where the son is 
nineteen years old and attends college?   
 
OPINION: 
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Iowa Code section 68B.22 is commonly known as Iowa’s gift law.  It prohibits a 
public official, public employee, or candidate or that person’s immediate family 
member from “directly or indirectly, accept[ing] or receiv[ing] any gift or series 
of gifts from a restricted donor” unless one of nineteen exceptions to the gift 
law applies.i  An “immediate family member” means “the spouse and dependent 
children of a public official or public employee.”ii  A gift is “a rendering of 
anything of value in return for which legal consideration of equal or greater 
value is not given or received.”iii A “restricted donor” is a person who is in any 
of the following categories: 
 

a. Is or is seeking to be a party to any one or any combination of sales, 
purchases, leases, or contracts to, from, or with the agency in which 
the donee holds office or is employed. 

b.  Will personally be, or is the agent of a person who will be, directly 
and substantially affected financially by the performance or 
nonperformance of the donee's official duty in a way that is greater 
than the effect on the public generally or on a substantial class of 
persons to which the person belongs as a member of a profession, 
occupation, industry, or region. 

c.  Is personally, or is the agent of a person who is, the subject of or 
party to a matter which is pending before a subunit of a regulatory 
agency and over which the donee has discretionary authority as part 
of the donee's official duties or employment within the regulatory 
agency subunit. 

d. Is a lobbyist or a client of a lobbyist with respect to matters within the 
donee's jurisdiction.iv 

 
We have previously determined a scholarship is a gift because the recipient 
does not provide anything of value in return for the grant-in-aid.v  In your 
letter, you stipulate that APAI is Mr. De Vries’ restricted donor.  We will assume 
without deciding that APAI is Mr. De Vries’ restricted donor.   
 
You ask us to determine whether Mr. De Vries’ nineteen-year-old son is an 
immediate family member to Mr. De Vries.  If he is, Mr. De Vries’ son cannot 
accept the scholarship unless one of the exceptions found in the gift law 
applies.   
 
Iowa Code 68B.2 defines “immediate family members” to mean “the spouse and 
dependent children of a public official or public employee.”vi  Chapter 68B does 
not define the term “dependent children.” However, that term is used in the 
Iowa Tax Code, which adopts the definition found in the Internal Revenue 
Code.vii  The Internal Revenue Code defines a “dependent” to mean “a qualifying 
child,” which is further defined as an individual: 
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a. who is a child of the taxpayer or a descendant of such a child, or a 
brother, sister, stepbrother, or stepsister of the taxpayer or a descendant 
of any such relative; 
b. who has the same principal place of abode as the taxpayer for more 
than one-half of such taxable year; 
c. who has not attained the age of 19 as of the close of the calendar year 
in which the taxable year of the taxpayer begins, or is a student who has 
not attained the age of 24 as of the close of such calendar year; 
d. who has not provided over one-half of such individual’s own support 
for the calendar year in which the taxable year of the taxpayer begins; 
and 
e. who has not filed a joint return (other than only for a claim of refund) 
with the individual’s spouse under 26 U.S.C. section 6013 for the taxable 
year beginning in the calendar year in which the taxable year of the 
taxpayer begins.viii 

 
We hereby adopt this definition of dependent child for purposes of Chapter 
68B.  Therefore, a public employee’s “immediate family members” means his or 
her spouse and any child who the public employee claims as a dependent on 
his or her tax return.    
 
If Mr. De Vries claims his nineteen-year-old son as a dependent on his tax 
return, then the gift law applies and would prohibit a restricted donor from 
giving his son a scholarship unless one of the exceptions to the gift law applies.  
The only possible exception would be the “general public” exception, which 
allows a public employee and immediate family members to accept “anything 
available or distributed free of charge to members of the general public without 
regard to the official status of the recipient.”ix  We have previously opined that a 
public employee’s dependent child may accept a scholarship from a restricted 
donor provided the scholarship is available to the general public.x    
 
CONCLUSION: 
 
If a child is claimed as a dependent on the public employee’s tax return, then 
the child is an “immediate family member” and the gift law applies to a gift 
offered to the public employee’s child by a restricted donor.  The gift law would 
prohibit such a gift unless one of the exceptions found in the gift law applies.  
We encourage anyone with questions about the gift law to contact the Board’s 
office at (515) 281-4028.   
 
BY DIRECTION AND VOTE OF THE BOARD 
 
James Albert, Board Chair 
Jonathan Roos, Vice Chair 
John Walsh 
Carole Tillotson 
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Mary Rueter 
 
Submitted by Megan Tooker, Board Legal Counsel 
                                                 
i Iowa Code §68B.22.   
ii Id. §68B.2(11).   
iii Id. § 68B.2(9).   
iv Id. § 68B.2(24).   
v See IECDB AO 2015-08.   
vi Iowa Code § 68B.2(11).   
vii Id. § 422.12(1)(a).   
viii 26 U.S.C. § 152.   
ix Iowa Code § 68B.22(4)(e).   
x IECDB AO 2015-08.    
 


