
Advisory Opinion 
IECDB AO 2016-07 

 
September 1, 2016 
 
 
TO ALL INTERESTED PERSONS 
 
Pursuant to Iowa Code section 68B.32A(12) and rule 351—1.2, the Iowa Ethics 
and Campaign Disclosure Board issues this opinion on whether it is 
permissible to place a campaign sign on a vehicle parked on public property. 
We note at the outset that the Board’s jurisdiction is limited to the application 
of Iowa Code chapters 68A and 68B, Iowa Code section 8.7, and rules in Iowa 
Administrative Code chapter 351. Advice in a Board opinion, if followed, 
constitutes a defense to a subsequent complaint based on the same facts and 
circumstances. 
 
QUESTION: 
 
May an individual place a campaign sign on a vehicle parked on public 
property?  
 
OPINION: 
 
Iowa Code section 68A.406 addresses where campaign signs are permissible 
and prohibited.  Subsection 2 of that section states: 
 

a. Campaign signs shall not be placed on any of the following: 
(1) Any property owned by the state or the governing body of a county, 
city, or other political subdivision of the state, including all property 
considered the public right-of-way. . . . 
(2) Property owned, leased, or occupied by a prohibited contributor 
under section 68A.503 unless the sign advocates the passage or defeat 
of a ballot issue or is exempted under section 1. 
(3) On any property without the permission of the property owner or 
lessee. 
(4) On election day either on the premises of any polling place or within 
three hundred feet of any outside door of any building affording access 
to any room where the polls are held, or of any outside door of any 
building affording access to any hallway, corridor, stairway, or other 
means of reaching the room where the polls are held.  
(5) On the premises of or within three hundred feet of any building 
affording access to an absentee voting site during the hours when 
absentee ballots are available in the office of the county commissioner 
of elections as provided in section 53.10. 
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(6) On the premises of or within three hundred feet of a satellite 
absentee voting station during the hours when absentee ballots are 
available at the satellite absentee voting station as provided in section 
53.11. 

b. Paragraph "a", subparagraphs (4), (5), and (6) shall not apply to the 
posting of signs on private property not a polling place, except that the 
placement of a sign on a motor vehicle, trailer, or semi trailer, or any 
attachment to a motor vehicle, trailer, or semi trailer parked on public 
property within three hundred feet of any outside door of any building 
affording access to a polling place, which sign is more than ninety square 
inches in size, is prohibited.i 

 
(emphasis added).   
 
At first blush, paragraph “a”, subparagraph (1) seems absolute.  It states 
campaign signs are prohibited on “any property owned by the state or the 
governing body of a county, city, or other political subdivision of the state.”ii  
However, if we interpreted paragraph “a” to mean that all campaign signs are 
prohibited on vehicles parked on public property under all circumstances, we 
would be contradicting paragraph “b” which carves out a very limited 
prohibition for a sign on a vehicle “parked on public property within three 
hundred feet of any outside door of any building affording access to any room 
serving as a polling place, which sign is more than ninety square inches in 
size.”   
 
Reading paragraphs “a” and “b” together, we believe section 68A.406 allows a 
campaign sign on a vehicle parked on public property as long as the vehicle is 
not within three hundred feet of a polling place on election day or during the 
hours when absentee ballots are available.iii  If the vehicle is parked within 
three hundred feet of a polling place, then only a sign that is ninety square 
inches or smaller in size may be placed on the vehicle.   
 
We are confident our interpretation is consistent with the plain language of the 
statute and the legislature’s intent.  Moreover, interpreting 68A.406 to prohibit 
all campaign signs on all vehicles parked on public property would be overly 
burdensome and lead to absurd results.  Under a blanket ban, no vehicle with 
a campaign sign, no matter how small, could be parked on a public street or in 
a parking lot owned by a government body such as a public school, public 
library or public hospital.    
 
CONCLUSION:  
 
An individual may place a campaign sign on a vehicle parked on public 
property except when both of these conditions occur: 

(1) the vehicle is parked within three hundred feet of a polling place on 
election day or during the hours when absentee ballots are available;  
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and  
(2) the sign is in excess of ninety square inches in size.   

 
 
BY DIRECTION AND VOTE OF THE BOARD 
 
James Albert, Board Chair 
Jonathan Roos, Vice Chair 
John Walsh 
Carole Tillotson 
Mary Rueter 
 
Submitted by Megan Tooker, Board Legal Counsel 
 
																																																								
i Iowa Code § 68A.406(2).   
ii Id. § 68A.406(2)(a)(1).    
iii Absentee ballots are available prior to election day at the office of the county commissioner of 
elections as provided in Iowa Code section 53.10 and at satellite absentee voting stations as 
provided in section 53.11.			


